Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

7 Ήρθε Η Ώρα Του Ζαβιτσάνου: 009.Μαντ Μαξ 2, O Μαχητής Του Δρόμου

Download
"Ο περιηγητικός τουρισμός είναι ένας ιδιαίτερος τουρισμός που δεν είναι μονομερώς στραμμένος στην κατανάλωση, αλλά στη γνώση, στην επιθυμία της κατανόησης, στην “ανακάλυψη”. Ο επισκέπτης περιηγητής μπορεί να ανακαλύψει χαμένες αρχαιότητες μέσα στον κάμπο, να περπατήσει μονοπάτια ηρώων που γνωρίζει από τους μύθους, να μαζέψει ρίγανη, να δοκιμάσει γλυκά και γύρω από το θεσσαλικό τραπέζι  να δοκιμάσει θεσσαλικά κρασιά, να τσιμπήσει θεσσαλικό τσίπουρο, να δοκιμάσει ντόπια τυριά... Έχουμε άραγε σκεφτεί να “οργανώσουμε” πρόταση για μία “θεσσαλική κουζίνα”; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική... Χρειάζεται να αναδείξουμε την τοπική ιδιαιτερότητα, αυτό που μας κάνει να είμαστε διαφορετικοί και να μην μοιάζουμε με τους άλλους. Γιατί η τοπική ιδιαιτερότητα και η διαφορά είναι το βασικό στοιχείο -η πρώτη ύλη- για την εμπέδωση του περιηγητικού τουρισμού. Πρόκειται για ένα επιλεκτικό τουρισμό ο οποίος μπορεί να είναι μαζικός (με την έννοια ότι αφορά τους πολλούς και όχι αναγκαστικά τους έχοντες υψηλά εισοδήματα) αλλά δεν είναι ισοπεδωτικός και βεβαίως συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε λοιπόν να βρούμε, να αναδείξουμε και να επιβάλουμε τους δικούς μας “μύθους”. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι αναγκαίο."
(Θωμάς Ψύρρας, βουλευτής ΔΗΜΑΡ Λάρισας, υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού). 

7 σχολίασαν:

daddy-o είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ Ζαβιτσάνε...

Επέστρεψα λοιπόν κι εγώ στη μητροπολιτική παράνοια μετά από πολύ καιρό και άκουσα την εκπομπή σου. Και ω, τι έκπληξη αγαπητέ Ζαβιτσάνε: παρότι, όπως σαφώς γνωρίζεις, το καλοκαιρί είμαι αμετανοήτος θιασώτης των παραλιών πολύ μου άρεσε αυτο το road trip στην ηπειρωτική Θεσσαλία! Φευγάτο, περιπετειώδες και με μπόλικη λίγδα από προβατίνα στον λεβιέ ταχυτήτων της Κορόλα!

Μοναδικό παράπονο: μου έλειψε ένα τραγούδι που έχει τίτλο Wonder και το έπαιζε παλιά εκείνη η τσογλανοπαρέα από την Αριζόνα, οι Giant Sand. Ψάξτο και θα δείς ότι πραγματικά ταίριαζε στο ταξίδι σου...

Υ.Γ. Όσο για το εξαίρετο απόσπασμα που παραθέτεις θα αρκεστώ να αναφέρω το εξής περιστατικό: τρείς μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μαϊου, στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου, η ΔΗΜΑΡ διοργάνωσε στο προεκλογικό της περίπτερο ένα event γευσιγνωσίας με κρασιά, τυριά και αλλαντικά από διάφορες περιοχές της χώρας... Επειδή κάποια πράγματα δεν είναι καθόλου τυχαία Ζαβιτσάνε μου και επειδή ο κυριλέ αριστερός είναι πάνω απ'όλα ένας μπον βιβέρ!

Ανδρέας Ζαβιτσάνος είπε...

Καλωσόρισες φίλε Ντάντυ!

Έχεις δίκιο για τη λίγδα στον λεβιέ, αλλά το σημαντικότερο είναι αυτή η μυρωδιά στην Κορόλα μετά. Αυτό το εξαιρετικό μείγμα της αρρενωπής ζωώδους έκφρασης του θέρους.Εκατό τοις εκατό παρθένο ελληνικό κρέας.

Τώρα για το άσμα των Τζάιαντ Σαντ, πολύ ωραίο, αλλά τόσο ατμοσφαιρικό, που θα ταίριαζε καλύτερα σ' ένα ρόουντ τριπ στη δυτική υπειρωτική Ελλάδα. Ξέρεις, να ξεκινήσεις από Πρέβεζα, καλή ώρα, και να καταλήξεις στην Κορώνη. Και κει γύρω μετά τ' Αγρίνιο να βάλεις το άσμα, ν' αναστενάξουνε οι σαύρες. Και μετά ηλιοβασίλεμα στον Πέλεκα. Έχει η πατρίδα γωνιές μαγευτικές...

ΥΓ1. Προχθές, "Αγροτική Γωνιά", ήμουν με το Φώτη και ψωνίζαμε εκλεκτό σαλαμάκι λευκάδος. Όχι απ' αυτά του συρμού. Μιλάμε για μικρό τοπικό παραγωγό με ευαισθησίες... Α ρε ζωή, τι θα ήσουνα δίχως την ταξική πάλη...

ΥΓ2. Εννοείτε ότι περιμένουμε πως και πως τις τρομέρες σας εμπειρίες του θέρους.

vas είπε...

χαιρετε,
αρτη αφιχθεις λοιπον και γω, ακουσα την εκπομπουλα κατεβασμενη στο δρομο της επιστροφης απο την εξωτικη ευβοια.
Δεν μπορω να πω βεβαια οτι εδενε καλα με το τοπιο, θα προτεινω στους αγροτες μεχρι το επομενο περασμα να φυτεψουν βαμβακι και ρυζι να δω αν βελτιωνεται το εφφε.
Τωρα σε οτι αφορα τη "λαγνεια" που σου προκαλει το στρατοπεδο τι να πω...περι ορεξεως κολοκυθοπιττα, ξερεις εμεις ειμαστε φιλελευθεροι τυποι και δεν εχουμε και ολοι ιδιες εμπειριες απο τη θητεια.....

Γιάννης ρ είπε...

Τέτοια ωραία εκπομπή, τόσο υπέροχη "συχνότητα" και να συναντω έναν λόγο απο κάποιο τύπο που αυτη τη στιγμή συνεισφέρει, βυθίζει θα έλεγα, κι άλλο τον κόσμο αυτης της χώρας στο βυθό της φτώχεις και της ανέχειας;;;Κοβει μισθούς και συντάξεις, διαλυει -παπαρολογόντας αβίαστα τις μπούρδες του;;;
Δεν μου επιτρέπεται (από συνέιδηση και μόνο) να τον χαρακτηρισω.. Τουλάχιστον μπορω να ζητήσω κάτι;;;
Ελεος έλεος έλεος............

Ανδρέας Ζαβιτσάνος είπε...

Καλώς όρισες, φίλτατε βας!

Κοίταξε τώρα, για το ταξίδι της επιστροφής, και αν βέβαια, γύρισες από τον Αγιάννη τον Ρώσο, θα πρότεινα κάτι περισσότερο επικό με λεπτές αποχρώσεις του συναισθήματος του νόστου. Ίσως Μπλάκ Σάμπαθ εναλλασσόμενο με λίγο Μότσαρτ. Τώρα για το θέμα του στρατοπέδου, είμαι της άποψης ότι σε κάθε χώρο στον οποίο διαμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα άνθρωποι μαζί, είναι απολύτως φυσικό και αναμενόμενο να προκύπτουν οι ερωτικές-σεξουαλικές σχέσεις. Και μάλιστα στη συγκεκριμένη μορφή, δίχως την προσδοκία-φόβο της αναπαραγωγής.

Αγαπητέ Γιάννη, μπορώ να πω ότι δεν σας καταλαβαίνω πλήρως. Έχετε ένα κάποιο μένος έναντι των πολιτικών μας εκπροσώπων, αλλά μήπως και σεις οπαδός του δημκρατικού συγκεντρωτισμού δεν είστε;

Γιάννης ρ είπε...

Ανθρωπε μου δεν ξέρω πως έβγαλες αυτό το συμπέρασμα για τις προσωπικές μου απόψεις..
Και το ότι έγραψα, ήταν απ το απότομο της απογοητευσης με ότι "συνάντησα".
Εχω τη "τύχη" να βρίσκομαι ανάμεσα στους 90-95% που δεν μπορούν αυτη τη στιγμη να ζήσουν(σκέψου τα παιδιά μου).. Ειχα πάντα την ατυχιά να μη είμαι λάτρης αυτού του συστήματος. Να αντιπαθώ όποιον περνα μέσα στα ανάκτορα και να διατάζει..
Τωρα, και πολύ συγκεκριμένα, να μου επιτρέψεις, να μην αντέχω τις φανφαρες κάθε τύπου που, συνυπογράφει την καταδίκη ενός ολόκληρου λαού(με την γεωγραφική αν θες έννοια) και ταυτόρονα είναι και "αριστερός επαναστάτης".. Πιστεψέ με, δεν με ενοχλεί προσωπικά ο ανθρωπάκος, απλά, τον θεωρώ εχθρό των παιδιών μου και έτσι τον αντιμετωπίζω.. Και ήταν μια μικρη ήττα για μένα να συναντήσω σε αυτόν τον μουσικό χώρο, τον οποίο γουστάρω πολύ, το κείμενο ενός βουλευτή -και μάλιστα- του κυβερνώντος κόμματος ..
Θα προτιμούσα να μη δ΄ωσουμε συνέχεια εδώ, πάνω στα "πολιτικά". Οτι θέλεις μα, φαντάζομαι, βλέπεις το μειλ μου..
Ευχαριστώ.....

Ανδρέας Ζαβιτσάνος είπε...

Αγαπητέ, δεν δύναμαι, ούτε επιθυμώ να διαφωνήσω μαζί σας. Σας παραθέτω μονάχα, τα εξής λόγια του άτιμου κυρίου με το όνομα Όσκαρ Ουάιλντ:

Η ζωή είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, για να μιλά κανείς σοβαρά γι' αυτήν.

Δημοσίευση σχολίου