Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

10 Ο Charlie Parker Στο Ξενοδοχείο Ιδιοφυϊα: 023.Black Power

Download
Υπήρξε κάποτε μια εποχή που οι γροθιές υψώνονταν και οι δρόμοι των αφροαμερικάνικων γκέττο δονούνταν από το σύνθημα: Μαύρη Δύναμη! Μαύρη Δύναμη!
Αυτό εδώ είναι ένα ελάχιστο αφιέρωμα στο μουσικό soundtrack εκείνης της εποχής. Γιατί η μουσική της μαύρης κοινότητας ήταν πάντα συνδεδεμένη με τους αγώνες (και τις αγωνίες) των ανθρώπων της. Καλή ακρόαση

10 σχολίασαν:

Ανδρέας Ζαβιτσάνος είπε...

Αγαπητέ, μπαμπάκα-Ο, σας παραθέτω παρακάτω ένα απόσπασμα από γράμμα του κυρίου Archie Shepp, σταλμένο προς εμέ τον Ιούνη του 1966 με τον σαφέστατο τίτλο "ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ. ΕΙΜΑΙ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΟΣ!":

...Σε αφήνω με το εξής αξιοσημείωτο: Είμαι ένας αντιφασίστας καλλιτέχνης. Η μουσική μου βρίσκεται σε λειτουργική συνάρτηση με το τι συμβαίνει γύρω. Μιλώ για το θάνατο τον δικό μου από εσένα. Δοξάζω τη ζωή τη δική μου και όχι τη δική σου. Και λίγη από αυτή τη ζωή σου μεταδίδω, όταν με ακούς, που για τώρα σημαίνει ποτέ. Η μουσική μου είναι λαϊκή. Αν είσαι αστός, τότε πρέπει να την ακούσεις με τους δικούς μου όρους. Δεν θα επιτρέψω να με παρερμηνέψεις. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει. Αν η μουσική μου δεν φτάνει, θα σου γράψω ένα ποίημα, ένα θεατρικό έργο. Θα στο λέω σε κάθε περίπτωση: "Χτύπα το Γκέτο. Άφησε το λαό μου ήσυχο."...(για την μετάφραση, Ανδρέας Ζαβιτσάνος)

Για άλλη μια φορά λοιπόν:

ΜΠΛΑΚ ΠΑΟΥΕΡ, ΡΕ!!!

ΥΓ. Η εκπομπή, απλώς, εξαιρετική.

WE THE PEOPLE WHO ARE DARKER THAN BLUE

daddy-o είπε...

Αχ, κύριε Ζαβιτσάνε μου...

Δεν χρειαζόταν να μπείτε εις την βάσανον της μετάφρασης. Ένα βράδυ εκείνου του Ιούνη, που έτυχε να πίνω κουβανέζικο ρούμι με την εκλεκτή παρέα των κυρίων Archie Shepp και Pharoah Sanders, ο αγαπητός Archie μας εδιάβασε το γράμμα που σκόπευε να σας αποστείλει. Τόσο μακριά εκείνη η εποχή αλλά και τόσο κοντά πλέον. Όπως ακριβώς το λέτε αγαπητέ μου, σε λίγο θα τραγουδάμε ξανά: We The People, Who Are Darker Than Blue...

Εντωμεταξύ κύριε Ζαβιτσάνε μου, με το σχόλιο σας προβλέψατε ακούσια το θέμα της επόμενης εκπομπής του "Ξενοδοχείου"!!!

vas είπε...

ελα ξερεις τωρα.....
ωραια θεματολογια και επικαιρη, καλο σπικαζ αλλα τωρα δεν ειναι αυτα για τον μεσοαστο ξενοφοβικο της διπλανης πορτας.... Αυτος αντε να παει μεθαυριο στο περιπτερο να παρει τα "νεγρικα" του λοιζου δωρο με την καθημερινη και να παει σπιτι να τα ακουσει διαβαζοντας λιγο μπαμπη να ανοιξει η ορεξη για το ψαρονεφρι το κυριακατικο....

bhoy είπε...

Respect! Η καλύτερη συνέχεια στο "πρόγραμμα" του radiodada...


υ.γ. μια παράκληση,μπορείς να ψαχουλέψεις και να κάνεις κάτι για σκηνή Β.Ευρώπης;Σκανδιναβία,Πολωνία κτλ;;;

Ανώνυμος είπε...

testify brother!

τα έσπασες για άλλη μια φορά...

daddy-o είπε...

Vas... Εντάξει έχεις ένα δίκιο. Αλλά ο μεσοαστός βου.που. δεν ακούει καν Λοϊζο. Ακούει ακόμη τον γιαουρτο-Νταλάρα να τραγουδάει το "Παραπονεμένα Λόγια"!

Bhoy... Δεν ξέρω σε τι "πρόγραμμα" σας έχει βάλει το radiodada, αλλά αν υποπτευθώ ότι έχετε σταματήσει να βλέπετε τον σύντροφο Πρετεντέρη και την θεία Όλγα στο Μέγκατσάνελε για να ακούτε τις εκπομπές μας, θα τα πάρω στο κρανίο!
Όσο για το αίτημά σου: δεν θα πω όχι, αλλά σε ενημερώνω ότι η jazz σκηνή της Β. Ευρώπης ή της Σκανδιναβίας δεν μου είναι και ιδιαίτερα συμπαθής...

Simeonvatalos... Καλώς τον! Σ'ευχαριστώ πολύ για την ακρόαση, αλλά ποιές είναι οι άλλες φορές που "τα έσπασα"?

kool thinks είπε...

Χτες άκουσα την εκπομπή σου,σήμερα θα την σχολιάσω(και γαμώ τα jet-lag).Μου άρεσε πάρα πολύ,στις επιλογές των κομματιών,στις πληροφορίες που έδινες,την απόλαυσα πράγματι.Τα συγχαρητήριά μου:)
π.ς.μπορείς να πεις πως είμαστε και συνάδελφοι μιας και κάνω και εγώ ραδιοφωνική εκπομπή στον poplie,αλλά και επιπλέον επειδή είμαι και εγώ των "θετικών επιστημών"
http://www.mixcloud.com/koolthinks/

onar είπε...

Geia sou Parli Charker me ta oraia sou!

Meta apo olous tous Brothers stin ekpompi, na sou thymiso kai enan Ksaderfo sou stin markini Katalonia :)

daddy-o είπε...

Kool Thinks... Χτές διάβασα το σχόλιό σου, σήμερα θα απαντήσω (jet-lag που οφείλεται σε ένα καταραμένο κρύωμα!). Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η εκπομπή, αλλά αναρωτιέμαι πως διαόλο ανακάλυψες το radiodada και το "ξενοδοχείο" εκεί από τον Βόλο!

Αυτή τη στιγμή ακούω κι εγώ τα δικά σου κατορθώματα, συγκέκριμένα την τελευταία σου εκπομπή. Τα μουσικά μας γούστα είναι κοντινά όπως φαντάζεσαι, το Swahili του Clark Terry είναι ένα εξαιρετικά καλό παράδειγμα! Ελπίζω να συνεχίσουμε να τα λέμε, τουλάχιστον ιντερνετικά... Καλή συνέχεια!

Onar... Γειά σου ξάδελφε από την μακρινή Καταλωνία! Η ξαδέλφη τι κάνει; Τα παιδιά; Ο σκύλος; Καλά, φανταζόμουν ότι εσένα, που έχεις γαλουχηθεί μέσα στην καρδιά των Εξαρχείων, θα σου αρέσουνε κάτι τέτοια. Εντωμεταξύ να ξέρεις μαζεύουμε τα ευρά ένα-ένα μπας και καταφέρουμε κάποια στιγμή να βγάλουμε εισητήρια για Καταλωνία...

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο που αυτή η εκπομπή θα μπορούσε να είχε γίνει απο μένα (αν δεν είχα μείνει ακόμη στο 1930 απο πλευράς κοινωνικοπολιτιστικού γίγνεσθαι) τα λέει όλα... (Είμαι πολύ ψωνάρα λεμε...).

ΥΓ. Πως φαίνεται ο παραγωγός με την πλέρια γνώση του διαλεχτικού υλισμού...

ΥΓ. Ήδη παίζει και η επόμενη σου και ήδη έχω γυρίσει σε 2-3 επαναλήψεις αυτό το κρύο-ζεστό απόγευμα του Μάρτη...

Δημοσίευση σχολίου