Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

14 Ο Charlie Parker Στο Ξενοδοχείο Ιδιοφυϊα: 016.The Afrobeat Republic

Download
Επειδή έχει ακόμη ζέστη, επειδή όλα ξεκινούν (και ενίοτε καταλήγουν) στην Αφρική, επειδή η μαύρη μουσική εκτός από ρυθμό έχει και οργή...
Μια εκπομπή που κάνει μια μικρή βουτιά στον ήχο του afrobeat, "ταξιδεύοντας" στη Νιγηρία και στη Γκάνα της δεκαετίας του ' 70. Καλή ακρόαση και καλό κουράγιο σε όλους!

Υ.Γ. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον Τσίου, για να έχει καλή παρέα εκεί στα ξένα.

14 σχολίασαν:

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΥΜΩΝΩ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΟ AFROBEAT...ΩΡΑΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ....ΛΑΜΠΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Μα είναι δυνατόν να κλείνετε το ξενοδοχείο Ιούνιο μήνα και να τρέχετε στις πλατείες; Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Ας μην το ξεχνάμε αν θέλουμε να πάει μπροστά ο τόπος και να σωθεί η παρτίδα. Τελοσπάντων πολύ ωραία και αυτή η εκπομπή Πατερούλη. Πάντα τέτοια.
Blaue Reiter

daddy-o είπε...

Καλώς τα παιδιά!

Λάμπρο... Σ'ευχαριστώ για την ακρόαση, από τις συζητήσεις περί μουσικής που έχουμε κάνει περίμενα ότι θα σου αρέσει η εκπομπή. Πάντως πρόσεχε ρε παιδάκι μου: άμα σε τσακώσει κανένας προϊστάμενος να ακούς "παράνομα" ιντερνετικά ραδιόφωνα εν ώρα εργασίας θα έχεις μπελάδες!

Blaue Reiter... Έχεις απόλυτο δίκιο, είμαι και εγώ ένα θύμα της ανεύθυνης αντιπολίτευσης που δεν επιτρέπει στον απλό πολίτη να πιεί το ουϊσκάκι του στο roof garden του "Μεγάλη Βρετανία". Όμως επειδή μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι, μήπως θέλεις να σου δώσουμε μια 4ωρη πρωϊνή εκπόμπή στο Radio Dada να τα λές ωραία σαν τον Άρη τον Πορτοσάλτε???

A Sperm Race Winner είπε...

O-Patera? Γεια σου
Ωραία η εκπομπή. Μια χαρά. Παρ' ολίγο βέβαια να ακούγαμε afrobeat με ομπρέλες αλλά εγώ όπως άλλωστε γνωρίζεις δεν έχω τέτοια κολλήματα.
Γιατί αλλιώς πως θα βγει ο χειμώνας? Με Chet Baker και Terry Callier δεν παίζει...θα σκευρώσουμε...

Τώρα όσο αφορά τις μουσικές οι Funkees, ο Peter King και οι African Brothers οι πιο ωραίες σου επιλογές.
Παραπονάκι όμως ρε φίλε που δεν έπαιξες κάτι από Marijata :(
Μόλις είδα στο post της εκπομπής αυτό που γράφεις "επειδή η μαύρη μουσική εκτός από ρυθμό έχει και οργή" περίμενα ότι θα έπαιζες εκείνο το εξαιρετικό "No Condition Is Permanent"... anyway ντεν μπιράζι

Αυτιά!
Ατούταλέμε

Υ.Γ.1 Blaue Reiter να αγιάσει το στόμα σου ανθρωπέ μου! Κατάλαβες...Γυρνάει ο Πατερούλης στις πλατείες και στις απεργίες και μετά ζητάει πρωτογενές πλεόνασμα και δεδουλευμένα. Μας δε-δουλεύεις ρε daddy?
αααα...Και μην ακούς αυτά που λέει ο Daddy. Η εκπομπή θα είναι 6ωρη.

Υ.Γ.2 Ρε απατεώνα...Τι απάτη είσαι εσύ ρε? Μου αφιέρωσες το κομμάτι που σου αφιέρωσα? Μπράβο ρε γαμώ τις φάσεις... Να βγούμε σήμερα να σε κεράσω εγώ μία μπύρα και αύριο να βγούμε να με κεράσεις και εσύ μία ε?... ωραίος τύπος είσαι...

vas είπε...

αν στην προηγουμενη εκπομπη εβλεπα τα μοχιτα να ρεεουν σε αυτην εβλεπα τους ζουλου γυρω απ την καζανα με μενα σε ρολο υποψηφιου μεζε...
Λες να ψηφισω αδωνη??

ΥΓ κυριε καναλαρχα, αυριο κερασι εγκω παγωτο

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες οι αφιερώσεις

daddy-o είπε...

Καναλάρχη... Έχεις δίκιο για τους Marijata, μου αρέσουν και εμένα πολύ αλλά τι να πρωτοχωρέσει σε μια εκπομπή ρε παιδί μου... Κατά τ'άλλα από αυτά που γράφεις στο υστερόγραφο είναι προφανές ότι εαν ο Blau Reiter γίνει ο Άρης Πορτοσάλτε του radiodada τότε εσύ θα του κάνεις παρέα ως Μπάμπης Παπαδημητρίου!!! Άντε ρε, εργοδοτική μουχρίτσα!

Vas... Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ αγόρι μου για να γίνει πραγματικότητα το όνειρό σου με τους Ζουλού γύρω από την καζάνα! Πάντως από την επόμενη εκπομπή το "ξενοδοχείο" θα επιστρέψει στον "πρώτο κόσμο", μη σε χάσουμε και από ακροατή...

Ανώνυμε... Καλωσήρθες στο "Ξενοδοχείο Ιδιοφυϊα". Εάν εννοείς ότι σου άρεσαν περισσότερο τα κομμάτια στα οποία έπεσαν οι αφιερώσεις δεν διαφωνήσω καθόλου...

Έφη Τάδε-Ζαρατούστρα είπε...

πολύ ωραίο και το ταξιδάκι στη μαύρη ήπειρο που μας τράταρες, Ντάντι, και πολύ κατατοπιστικό...

πολλά μπράβο κι από μένα για τα κομμάτια των αφιερώσεων και για την κομματάρα κλεισίματος του Φέλα...

έχω και μια απορία που αντιλαμβάνομαι ότι δεν εμπίπτει στο θέμα της εκπομπής σου αλλά, εσύ που ξέρεις τα πολλά, ίσως μπορείς να μου τη λύσεις.. Τη δεκαετία του 70 τι έπαιζαν σε αυτές τις χώρες όταν ήθελαν να 'ηρεμήσουν'? (ή πήγαιναν πάντα στο ρυθμό καβάλα?)

Τα φιλιά μου

daddy-o είπε...

Έφη... Καταρχάς σ'ευχαριστώ για την ακρόαση. Για το κομμάτι του κλεισίματος έχεις δίκιο: στα δικά μου τ'αυτιά ένα από τα πιο "λυρικά" κομμάτια που έχει γράψει ο Fela. Μπορείς να το βρεις στο άλμπουμ Expensive Shit.
Τώρα για το ερώτημά σου: στην εκπομπή αναφέρθηκα στο highlife χωρίς να δώσω ιδιαίτερες εξηγήσεις. Λοιπόν, το highlife ήταν ένα μουσικό ιδίωμα που "άνθισε" στη Δυτική Αφρική από τα τέλη της δεκαετίας του '40 και μετά. Πάνω-κάτω πρόκειται για μια ανάμιξη στοιχείων της παραδοσιακής μουσικής της Δυτικής Αφρικής, της jazz (κυρίως στο κομμάτι της ενορχήστρωσης) και του calypso (ναι, καλά διάβασες!) από την Καραϊβική. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 οι διάφορες εκδοχές του afrobeat επικράτησαν πολύ γρήγορα, όμως το highlife δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ από τους μουσικούς. Ας πούμε ο Ebo Taylor, που ήταν από τους σημαντικότερους μουσικούς του afrobeat στη Γκάνα, είχε παράλληλα και μια δεύτερη μπάντα με την οποία έπαιζε highlife! Οπότε φαντάζομαι πως όταν οι μαύροι αδελφοί στη Γκάνα και στη Νιγηρία ήθελαν να ακούσουν κάτι πιο "χαλαρό" άκουγαν δισκάκια highlife ή άλλα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα που έρχονταν από την πιο "αγροτική" ενδοχώρα... Αυτά.

Έφη Τάδε-Ζαρατούστρα είπε...

Κατατοπιστικότατος, επιμένω!!! Thank you so very much!

Ανώνυμος είπε...

Θα μας σκοτώσουνε όλους δηλαδή...!!!

Λοιπόν, αγαπητέ daddy-o δεδομένης της δυσανεξίας μου προς το πολύ κρουστό η εκπομπή αυτή είχε μερικές καλές στιγμές... (2-3 δηλαδή...) ευτυχώς που έπαιζε και καμιά καραμούζα και την παλεύαμε... Οπότε μπορείς να το θεωρήσεις επιτυχία.

Thanx για την αφιέρωση... (ήταν μέσα στις 2-3 στιγμές... :)

onar είπε...

AAAA Edo eimaste sta limeria mou. Meraklosame me tin ekpompi sou kai ego kai oi geitones. Eyxaristo!!

daddy-o είπε...

βα.αλ.... Κοίτα τώρα που έχω μπλέξει: εσύ δεν γουστάρεις τα κρουστά, ο vas δεν γουστάρει τα πνευστά, η έφη δυσκολέυεται με τον αυτοσχεδιασμό,... Τι θέλετε να κάνω ρε, να παίζω Paco De Lucia όλη μέρα?
Σε κάθε περίπτωση, thanx για την ακρόαση!

Onar... Καλώς τον "ξάδερφο" από την όμορφη Καταλωνία! Δεν ήξερα ότι γουστάρεις τόσο πολύ τους afrobeat ήχους, οπότε χαίρομαι διπλά για την ακρόαση σου. Εντωμεταξύ λύσε μου δύο απορίες:
1) Από ποιά αφρικανική χώρα προέρχονται οι γείτονές σου?
2) Μετανάστες από άλλες αφρικανικές χώρες όπως το ελλαδιστάν δέχεστε εκεί πέρα?
Φιλάκια...

onar είπε...

Οι γείτονες μου δεν εκφράσανε άποψη για το περιεχόμενο, και οι καταγωγή τους ποικίλλει, αναφερόμουν περισσότερο στην ένταση ακρόασης :)

Ήδη έχει γεμίσει Έλληνες εδω πέρα οπότε άλλος ένας δεν πιστεύω να κσεχυλλίσει το ποτήρι!

Νά! http://youtu.be/kQKvgMh0BCg

Δημοσίευση σχολίου